Inspirujące wywiady – nie tylko z przedsiębiorcami

Jak urząd pracy pomógł zrobić z artystki bizneswoman

By |2021-09-17T11:56:46+02:0013/04/2019|Rozmowy o biznesie, Strefa szefa|

Fotograf to według Barbary Duchalskiej ważna postać w procesie pamiętania. O tym, jak artystyczne ideały zmieścić w prozie codziennego biznesu oraz jak się ku temu może przysłużyć tak beznamiętna instytucja jak urząd pracy, opowiada w rozmowie z Izabelą Piechotą. […]

Biznes na wsi – jak działa największy antykwariat w Polsce?

By |2021-09-17T12:09:24+02:0014/03/2019|Rozmowy o biznesie, Strefa szefa|

Okazuje się, że firmę działającą na dość dużą skalę można prowadzić nie tylko w mieście. Kto by pomyślał, że udanym biznesem na wsi może być księgarnia? Tymczasem największy w Polsce antykwariat ma swoją siedzibę w Kasince Małej, zamieszkiwanej przez ok. 3300 mieszkańców.   […]

Jak budować wizerunek za pomocą zdjęć?

By |2021-04-06T10:17:45+02:0018/08/2017|Rozmowy o biznesie, Strefa szefa|

Justyna Kastyak jest fotografem, a może lepiej powiedzieć: specjalistką, która wie, jak budować wizerunek za pomocą zdjęć. Przydaje jej się zarówno marketingowa wiedza, jak i studia z antropologii kulturowej. Nie bez znaczenia jest też z pewnością zainteresowanie malarstwem klasycznym, gdzie każdy szczegół miał znaczenie. O jej biznesie, pracy oraz budowaniu wizerunku rozmawialiśmy w piękny sierpniowy dzień, w ogródku warszawskiej restauracji Tel Aviv, popijając koktajl (to Justyna) i kawę parzoną po arabsku [...]

Bułkę przez Bibułkę – rozmowa z Olą Dojnikowską, właścicielką trzech śniadaniowni

By |2021-04-06T10:17:47+02:0010/06/2017|Rozmowy o biznesie, Strefa szefa|

Bułkę przez Bibułkę to najlepsza kawiarnia w Warszawie. Tak przynajmniej wynika z rankingu TripAdvisor. Natomiast wśród wszystkich, 2.142 obiektów gastronomicznych w stolicy, “Bułka” plasuje się w okolicach 12. miejsca. Jak to możliwe, że “śniadaniownia” przebiła popularnością typowe restauracje? Postanowiłem, że porozmawiam o tym z właścicielką – Olą Dojnikowską. […]

Przejdź do góry